Modular Box | Family Couple APT. No | 9

Type: Apartment

Location: Tel Aviv, IL

Size: 100 SQM

Program: Family Couple

Status: Completed


The project is on: Dezeen Longlisted Awards 2021 , designboom , At Magazine , ek architectureplusdesign

This apartment went through a complete renovation, all inner walls were demolished and a new layout was designed. The main concept was to achieve a flexible and modifiable space. On one hand, a spacious open plan living was designed by opening up the apartment from one side to the other, allowing sunlight and air to flow right through, and letting the outside in, having the trees visible from every window. And at the same time, a space that can easily achieve intimate areas when needed without compromising the sense of spaciousness. Instead of the corridor that led to the bedrooms a box was created, incorporating various storage solutions and functions. It defines the bedrooms and work space area, and still allows a pleasant flow around the space. In addition, sliding doors are hidden inside the box. By opening or closing them the apartment changes its appearance and a new space is created each time. These doors were designed with a perforated metal mesh sheet, allowing light to penetrate through while establishing privacy between the public and private areas. Using two different mesh sizes add a design impact and a playful visual effect when sliding the doors. To achieve an open space, the doors can just disappear back into the box. The design concept uses a monochromatic colour scheme, added by natural materials such as different types of wood and a mix of metals like brushed stainless steel for the kitchen and iron elements around, integrating custom made carpentry throughout the apartment creating ample storage solutions. With meticulous attention to detail, combining comfort and aesthetics, the result is an intimate open plan, modular space. Photos: Galit Deutsch

Renovation :